...Ένα ιστολόγιο για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση και όχι μόνο...

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Συνέδριο: Οι τέχνες στο ελληνικό σχολείο: παρόν και μέλλον

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβρη στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, με κεντρικό θέμα την παρουσία της τέχνης στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο. Μία από τις θεματικές του συνεδρίου αφορά και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τέχνη - στις ποικίλες εκφάνσεις της - στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Πατώντας εδώ, μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες και να κάνετε εγγραφή ως ακροατής του συνεδρίου.

Ζητήματα προσβασιμότητας των εκπαιδευτικών εργαλείων για τα Αμεα: Προβλήματα, λύσεις, αξιολογήσεις (Σταυρακούδης & Τσιτσιπά, 2015)

Σύντομη ανακοίνωση που παρουσιάσαμε στο 12ο Συνέδριο του Νέου Παιδαγωγού με τίτλο: Η εκπαίδευση στην εποχή των Τ.Π.Ε. (Αθήνα, Ευγενίδειο Ίδρυμα, 7 και 8 Νοεμβρίου 2015).  Η πλήρης ανακοίνωση έχει συμπεριληφθεί στον τόμο πρακτικών του συνεδρίου (σσ. 139-145, ISBN: 978-960-99435-8-1)

Περίληψη 
Η σταδιακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος από το ιατρικό στο κοινωνικό μοντέλο ερμηνείας της αναπηρίας υπαγόρευσε την αναγκαιότητα εφαρμογής των αρχών του Καθολικού Σχεδιασμού στην εκπαιδευτική διαδικασία, όρος που αναφέρεται στον σχεδιασμό προσβάσιμων προϊόντων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Μάλιστα, μία από τις περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκαν οι αρχές του Καθολικού Σχεδιασμού είναι η κατασκευή ιστοσελίδων που να πληρούν τους όρους προσβασιμότητας. Εντούτοις, παρά τη φιλόδοξη επιδίωξη για διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ, ο οικείος στόχος δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς την επικουρική χρήση των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών.  Η παρούσα εργασία ανταποκρίνεται, λοιπόν, σε έναν διττό σκοπό: αφενός να σκιαγραφήσει τα σημαντικότερα προβλήματα προσβασιμότητας που εντοπίζονται στα σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα παραδείγματα (e-Learning, Μoodle), αφετέρου να παρουσιάσει τις λύσεις που υιοθετούνται, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υπέρβαση των προβλημάτων προσβασιμότητας, και να αναδείξει τις προοπτικές που οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) διανοίγουν για τα ΑμεΑ. 

Λέξεις - Κλειδιά: ΑμεΑ, Καθολικός Σχεδιασμός, εκπαιδευτικά εργαλεία, προσβασιμότητα, Τ.Π.Ε.

Μετατροπή ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ίδρυση Λυκειακών Τάξεων σε ΣΜΕΑΕ


Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Ν. 4415/2016:Ο νέος νόμος-πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή


Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου!


Θα ήθελα να σας καλωσορίσω σε έναν νέο διαδικτυακό τόπο, που φιλοδοξεί να καλύψει - στο μέτρο του δυνατού - τα κενά στη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια ειδική επαγγελματική εκπαίδευση. Αφορμή για τη δημιουργία του παρόντος ιστολογίου στάθηκε η επαγγελματική ιδιότητα της υποφαινομένης ως Φιλολόγου Ειδικής Αγωγής και η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό αποθετήριου χρήσιμου εκπαιδευτικού - και όχι μόνο - υλικού, προσαρμοσμένου στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Πρωτίστης σημασίας θεωρείται η παραγωγή διδακτικού υλικού βάσει προδιαγραφών προσβασιμότητας (λ.χ. η μεταγραφή ενός κειμένου σε μορφή "Κειμένου για Όλους", η μεγέθυνση της γραμματοσειράς, η επιλογή κατάλληλου διάστιχου, η χρήση πολυτροπικού κειμένου), ώστε αφενός να επιτευχθεί η οικείωση του υλικού από τους μαθητές αφετέρου να ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή τους.

Σχετικές Αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Καλωσόρισμα

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου!

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω σε έναν νέο διαδικτυακό τόπο, που φιλοδοξεί να καλύψει - στο μέτρο του δυνατού - τα κενά στη διδασκαλία των ...